En härlig sommarmiddag med örtmarinerad fläskfilé samt en sallad på rabarber, rucola, betor och chèvre.
Foto: Lisa Björner
Rädisorna älskar vi att äta i all sin enkelhelt med en god dip – som te x denna misodip. Vill man få bort lite av det beska i rädisan kan man lägga den i blöt ett tag.
En härlig nässelrisotto med förvällda nässlor och parmesanost.
Foto Lisa Björner
Är ni trötta på att baka rabarberpaj? Då tycker vi ni ska prova denna No bake cheesecake med rabarber (den behöver dvs inte gräddas). Perfekt sommardessert.
Foto: Lisa Björner
Oftast använts rabarber i bakverk, saft och sylt – men den passar även utmärkt i ”vanlig” matlagning. Har har vi gjort en fräsch och syrlig cole slaw med rabarber – som passar perfekt till grillat.
En fräsch och somrig variant av smörgåstårta med lax, räkor och pepparrot. Perfekt som lättare huvudrätt vid en bröllopsbjudning eller som matigare förrätt vid sittande middag. Kan även serveras som lunch en solig sommardag.
Vi lyxar till en kladdkaka och gör den lite högre och toppar med pistagenötter och kokos och ringlar över lite choklad. Tanken är dock att man kan ta det man har hemma, t ex andra nötter, krossade kola- eller lakritskarameller, hackade Snickers eller Daim eller marshmallows.
Foto Anna Kern
Gör så här:
Ett fint och annorlunda sätt att göra kanelbullar är denna limpa där man vid servering drar av lager efter lager av kanelbullen. Här har vi fyllt med en smör- och kanelsockerblandning. Men byt gärna ut kanel mot t ex kardemumma eller mer vaniljsocker. Det kan även vara gott att fylla med mandelmassa eller nutella. Och varför inte strö över lite nötter, pärlsocker eller ringla över lite glasyr. Variationerna är oändliga…
Vi tycker det är trevligt att ibland byta ut den klassiska pajdegen mot en lätt och krispig filodeg.
Kirskål är en av våra vanligaste (och svårast att bli av med) ogräs. Skörda när de är späda och använd i allt där man annars skulle använda spenat. Kirskål växer oftast i stora mängder och passar därför att göra pesto utav. Plocka gärna när bladen är späda.
Foto Lisa Björner